OsmAnd од верзије 4.2 подржава и латиницу

Уколико скинете верзију OsmAnd апликације 4.2 или новију, тј. било шта после јуна 2022. године, моћи ћете да промените језик апликације на „Srpski (latinica)”!

Да бисте пребацили апликацију на латиницу, можете да пребаците телефон на латиницу, а да у оквиру OsmAnd апликације ставите „системски” језик. Ако нећете да мењате системске поставке, можете и директно да промените језик кроз апликацију – идите на „Поставке”→„OsmAnd поставке”→„Језик приказа” (на енглеском би било „Settings“→“OsmAnd settings“→“Display language“).

На први поглед, ово делује као нешто толико очигледно и логично, да је вероватно питање да ли ово заслужује уопште нови чланак. Али да, заслужује, зато што апликација OsmAnd није подржавала „скрипте” (или писма) језика (у нашем случају – варијанте писма би била ћирилица и латиница). Пошто је српски један од ретких језика који има потребу за писмима, ово је нешто што често буде игнорисано и превиђено у разним апликацијама. Тако је било и са OsmAnd апликацијом, али пошто причамо о отвореном изворном коду, могли смо да завиримо испод хаубе, да видимо шта не ради и да поправимо.

Прво смо још прошле године послали све латиничне преводе које смо добили простом транслитерализацијом ћириличног превода, па смо онда додали подршку за латинични превод фраза и Телеграм дела апликације кроз овај PR, али чак и после свега тога, латинични превод – није постојао (тј, постојао је у апликацији, али када се он одабере – и даље се користила ћирилица). Онда смо мало дебаговали и видели да је проблем пошто OsmAnd нема подршку за писма. Послали смо овај PR, он је прошао и сад сви језици у оквиру OsmAnd-а теоријски имају подршку за писма (мада искрено, српски се обично и даје као пример код подршке за писма).

Ево за крај како то изгледа у пракси:

Још једна победа отворених карата и отвореног софтвера:)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *