Узмите GoPro MAX 360 камеру и снимајте

Домаћа OSM заједница је купила једну GoPro MAX 360 камеру и даћемо је свим добрим људима који желе да сликају уличне слике за OpenStreetMap пројекат! Погледајте на овој страни све начине да нас контактирате или пошаљите мејл директно на [email protected].

По угледу на белгијски модел који сад има већ 3 ове камерице, одлучили смо да купимо једну 360° камеру која може да нам послужи да унапредимо OSM карту.

Придружите нам се и помозите да усликамо Србију!

Како ово функционише?

Свако од вас који ово читате може да узме камеру, слика шта жели, и врати камеру. Можете да је задржите колико желите, зависно колико планирате да сликате. Од нас ћете добити сву помоћ, доношење камере где треба, целокупну опрему, објашњења и савете, а ваше је само да одете и сликате:) Имамо налепнице за кациге, додатке, додатне SD картице и батерије и можемо да upload-ујемо слике накнадно са нашег налога или са вашег, није битно. Тренутно их стављамо на Mapillary платформу, али идеја је да ставимо урађене слике на све платформе које се појаве у будућности, јер не желимо да се везујемо за Mapillary.

Примери

Ако желите да видите како то изгледа у пракси и који је квалитет снимака, можете да посетите овај линк – ту је карта центрирана на Београд и филтриране су само 360° слике (то су наше слике). За сада смо усликали око 80km и то су све бици стазе и паркови по Београду! Ево га и пример једне слике са Новог Београда.

Камера је била и на позајмици групи „Улице За Бициклисте” где је урадила 360° снимак „Критичне Масе”!

Пар screenshot-ова са Mapillary-ја, ако не желите да га посетите:

25. мај
Земунски кеј
Шеталиште Лазаро Карденаса у 44. блоку

Често постављана питања

Да пробамо да одговоримо и на нека питања која често добијамо:

  • Зашто бесплатно дајете камеру?

Зато што верујемо да излажење на терен и свако снимање улица директно са терена може немерљиво да помогне квалитету OSM карте! Овим се оставља и један својеврстан архив какво је нека улица/насеље изгледала у једном тренутку у времену.

  • Где могу да ставим камеру

Ова камера је најбоља за монтажу на кацигу и вожњу бициклом. Такође може да се слика из хода, док се шета, са неким дугачким штапом. Нисмо је никад пробали са аутом, али требало би да може и то – можда желите да испробате?

  • Где највише треба да се слика!?

Где год је Вама згодно и где желите да снимате! Београдске бици стазе су за сад добро покривене, као и пар насеља по јужном Банату – све остало нам фали. Пошто већ имамо слике улица по већим местима (које нису 360°, али постоје), то је нешто што нам није битно. Битније су локације где кола не могу да иду, а које могу да се сниме бициклом – паркови, EuroVelo руте, насипи, шеталишта испред зграда, планинарске стазе и богазе и сл.

3 мишљења на „Узмите GoPro MAX 360 камеру и снимајте“

  1. Poštovani, jako sam puno u pokretu u mom regionu od Skoplja do Leskovca i šire pogodovu kao radio operater po terenu. Jako sam bio prisutan na map editorima a ovde sam više godina i povremeno vršim ispravke a u buduće i češće.
    Zanima me rad sa kamerom 360 pogotovu za okolne seoske sredine i prigradska naselja i planinskih naselja gde se stanovništvo puno kreće bez automobila.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *