bgprevoz.rs почео да користи OSM карту

Мала, али лепа вест. Сајт bgprevoz.rs, званични сајт секретаријата за јавни превоз у Београду, се пребацио да користи OpenStreetMap карту као подлогу да прикаже руте јавног превоза.

Штавише, додали су и приписивање (енгл. contribution) исправно у дно карте, што је нешто што сајтови често (намерно или случајно) забораве да додају. Али bgprevoz.rs је све одрадио како треба. Користе главни OSM tile сервер, мада су могли да користе и нашу мапу, али и ово је сјајно.

Трк на њихов сајт и погледајте! А ево и кратак снимак екрана и овде, за нашу архиву (клик за већу слику):

4 мишљења на „bgprevoz.rs почео да користи OSM карту“

  1. Jel pitate zašto bi bgprevoz.rs koristio OpenStreetMap karte? Ako to pitate, za razliku od gugl mapa, odgovor je zato što su:
   1. Detaljnije za saobraćaj u celoj Srbiji i Beogradu,
   2. Besplatne su za korišćenje (gugl mape nisu besplatne za onog ko ih stavlja na sajt),
   3. Lepše izgledaju,
   4. Sutra bgprevoz.rs može da odluči da stavi drugi stil karte (što sa guglom nije moguće),
   5. Kada odete na bgprevoz.rs, gugl ne može da Vas prati šta ste posećivali od sajtova,
   6. bgprevoz.rs može da menja šta god hoće na karti, zajedno sa svim ostalim ljudima na svetu
   itd.

   Nadam se da je jasna prednost OSM-a sad. Ako niste na to mislili, molimo obrazložite!

   1. Naravno da na to nisam mislio, jasna mi je prednost OSM u odnosu na gmaps. Moj komentar se odnosio na nedostupnost same OSM, kao upravo sad. Mesec dana proslo, a mapa vam se i dalje ne ucitava kako treba.

    1. Možete li molim Vas da precizirate na koju mapu mislite? Za razliku od centralizovanog Google-a i jedne jedine mape, OSM je samo projekat i svako je slobodan da mapu koristi za šta hoće. Pa tako neko pravi analize, neko rutiranje, a neko pravi renderovanja OSM podataka na mapu. Pa imamo http://www.openstreetmap.org mapu, ali imamo i https://openstreetmap.rs/map, a možemo da imamo i https://naziviulica.openstreetmap.rs – ovako nešto. Ako kažete koja tačno mapa ne radi, možemo da bolje komentarišemo. Naravno, OSM je slobodan projekat – uvek možete da besplatno napravite (ili da platite) za Vaše mape po Vašoj želji!:)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *