Уцртавање зграда у Младеновцу готово

Почетком децембра 2021. смо покренули акцију мапирања објеката (зграда) у Младеновцу. Писали смо о томе тада. Ово је прва акција мапирања неке територије коју смо направили и нисмо знали шта да очекујемо (да будемо искрени, имали смо пре тога акцију уношења пошти, али размера проблема није ни близу била упоредива).

Са задовољством можемо да вас обавестимо да је цео пројекат већ готов! Све смо очекивали, али да буде готов овако брзо – нисмо😀. Пројекат је трајао два цела месеца (цео децембар и цео јануар) и обрађено је 100% територије општине Младеновац. На пројекту је учествовало 8 људи и унето је чак 37.000 објеката! Овим путем треба да поменемо и посебно похвалимо члана „soliMM” који је урадио највише и практично изнео цео пројекат! Пошто је цео Младеновац око 0,5% територије Србије, завршили бисмо овим темпом целу Србију за 33 године (делује доста споро😄, таман да одмах након тога урадимо још један пролаз😀), али треба узети у обзир да број људи који могу да допринесу може да иде само на горе.

Пре и после

Ако има једна слика да обележи овај пројекат, то је ова (клик за HD верзију од 6 MB!):

На срећу (и оптимистично) смо пре почетка пројекта узели слике Младеновца, па можемо да прикажемо овде сад пар упоредних фотки. Зато смо одрадили пар GIF-ова који треба најбоље да дочарају ове пре-после моменте, налик овако једном (клик на већу резолуцију):

Шта два месеца разлике учине граду😀

Пошто су слике огромне и нисмо желели да их укључимо у овај чланак (да не оптерете Ваш browser и проток), овде можете наћи линкове на оно што смо сматрали најзанимљивијим. Не заборавите да сваку слику можете да зумирате и да се најбоље виде на 100% увећању:

Уживајте!

Анализе

Када сви објекти уцртани на мапу постоје, и то уцртани са великим квалитетом, отварају се могућности и за разне анализе. Као што је већ речено, укупан број зграда у Младеновцу је сада око 37.000. То се може видети следећим Overpass упитом:

[out:json][timeout:15];
area["name"="Градска општина Младеновац"]->.searchArea;
(
 way[building](area.searchArea);
);
(._;>;);
out;

Број објеката по насељу

Пошто смо у претходне две године добили од РГЗ-а и границе свих насеља, о чему можете да читате опширно на форуму, такође се лако види и број зграда по насељима у општини Младеновац, и он изгледа овако некако:

НасељеБрој објеката
Велика Иванча2103
Велика Крсна3092
Ковачевац4403
Пружатовац954
Кораћица2824
Мала Врбица447
Амерић1018
Младеновац (село)1062
Рајковац1455
Влашка2554
Црквине262
Марковац647
Бељевац153
Јагњило2127
Рабровац1472
Границе988
Међулужје1878
Младеновац (варош)6460
Дубона1115
Белуће547
Сенаја430
Шепшин936

Да бисте добили ову рачуницу, можете искористити следећи Overpass упит:

[out:csv( name, ways)];
area["name"="Градска општина Младеновац"]->.searchArea;
(
 relation(area.searchArea)["admin_level"=9]["ref:RS:naselje"];
 map_to_area;
);
foreach->.regio (
 (
  way(area.regio)[building];
 );
 make count
       name = regio.set(t["name"]),
       ways = count(ways);
 out;
);

Наравно, знајући површине насеља (или број људи у насељу) можемо даље израчунати и густину објеката по насељу, али то нека буде остављено као „вежба читаоцу”😀.

Брзину уноса зграда на пројекту

За потребе нашег пројекта, а користећи упит сличан овом:

[out:json][timeout:15];
area["name"="Градска општина Младеновац"]->.searchArea;
(
	way[building](area.searchArea)(newer:"2021-11-01T00:00:00Z");
);
(._;>;);
out;

(само мењајући датум у упиту), можемо добити како смо уносили објекте на дневном нивоу:

Оно што се лако примети је како смо кренули полако, види се и када се „soliMM” придружио (око 15.12.), види се и да нас Новогодишњи и Божићни празници нису нешто успорили, а види се и један период када смо одлучили да „објавимо примирје” (21.-27.02.) јер смо размишљали да ли да оставимо нешто зграда да их урадимо (и завршимо) на неком мапатону. Пошто се мапатон није десио (омикрон варијанта је тад доминирала), наставили смо и довршили пројекат.

Обим и површина свих објеката

Једна занимљива анализа која може да се уради је да се израчуна површина свих ових објеката (тј. површина тлоцрта)! Наравно, то умногоме зависи од квалитета уцртаних зграда, али нас не занима овде ништа прецизно, већ ето за неке оквирне анализе. Нпр. оно што можемо да извучемо са територије Младеновца је да је просечан обим објеката 42m, медијана обима 40m, a што се тиче површина – просечна површина је 115m2, а медијана 91m2. Ово делује мало више него што би се очекивало, могуће је да мапери увек захвате мало више од објекта док га цртају него што је реално, па зато испадне овако високо. Интересантно је видети и хистограм површине (x-оса су опсези површина, а y-оса је број објеката у том опсегу):

Оријентација кућа

Инспирисани пројектом оријентацијe улица, било је занимљиво проверити да ли има икакве правилности код оријентације кућа. Тј. да ли се куће зидају тако да прозори гледају на неку одређену страну света. За ово је из QGIS-а искоришћена метода „Oriented minimum bounding box” која за неки полигон извуче његов главни угао. Ти углови иду од 0° до 180°, па је за потребе графичког приказа направљена симетрија (на графику су од 180° до 360° исте вредности). Када се исцрта на поларном графику, то изгледа некако овако:

Сад, дефинитивно постоји нека правилност… Доминирају исток-запад оријентације (и у мањој мери остали правци). Ово ми нема баш много смисла, јер ако је дужа страна куће у правцу исток-запад, онда прозори већином гледају на север или југ? Ова друга оријентација (северозапад-југоисток) ми има више смисла, па чак и ова север-југ има највише смисла јер је ваљда најбоље да прозори буду исток и запад? Североисток-југозапад опет и не баш. Врло могуће објашњење је да су куће већински квадратне, па ово није симетрија 0°-180° на 180° на 360°, већ се 0°-90° пресликава у сва четири квадранта (што, гледајући график има смисла донекле). Дефинитивно се примећује да доминирају главни смерови (север, исток, југ, запад). Било би занимљиво одрадити исту ову анализу и за друге општине, да ли би смо добили исте резултате? И ово одлажемо као „вежбу читаоцу” да настави😀.

Најусамљенија кућа

Једна интересантнија анализа, у овим временима када сви гледају да побегну ван града, је наћи најизолованију кућу у Младеновцу. Нпр. желите викендицу, желите да је близу Београда, али не желите људе око Вас. Како наћи такву кућу? Па лако сада када имамо уцртане све објекте! Прво се све куће учитају у програму QGIS и онда се уради анализа „Join attributes by nearest”. Овим се за сваки објекат нађе објекат најближи њему. Пошто ван општине Младеновац зграде махом нису уцртане, одлучили смо да и сама граница општине буде фиктивна „зграда” за потребе ове анализе (иначе не би било фер пошто би се у супротном куће најближе граници општине водиле као најудаљеније). Када се то израчуна, ево топ 10 објеката који се налазе најудаљенији од других објеката (клик за већу резолуцију):

Најудаљенији међу најудаљенијима😀

Љубичасто су уцртани објекти. Анализа може да се изведе вероватно боље јер нпр. два објекта један до другога (рецимо штала и кућа) поништавају један другог и, чак иако су удаљени 2km од следеће најближе куће, неће се видети на овој анализи. Да ли можете да смислите паметнији приступ? Но, неке ствари се назиру и овде. Нпр. ако хоћете да се изолујете на Космају – срећно Вам било, то изгледа немогуће😀. Такође потез од Младеновца ка селу Дубона има највише оваквих изолованих објеката. И овај део северно од села Јагњило исто. Али апсолутни победник је неки објекат удаљен 1174m од прве следеће куће – ево је веза ка објекту у OpenStreetMap-ама. Хајде да га видимо из сателита😀 (клик за већу резолуцију):

Рај на ЗемљиМладеновцу

Видите ову тачкицу у жутом кругу? Е, то је можда Ваша нова викендица😀. Ево мало ближе (опет клик за већу резолуцију):

Кућа јесте, штала није

Да, дефинитивно је неки објекат за живот, а не штала, пластеник или сл. Свака част, ко год да је, може да каже да је најудаљенији од других у Младеновцу😀.

Најудаљенија тачка од других кућа

Сада када знамо која је најудаљенија кућа у Младеновцу, и ако претпоставимо да не можемо да је купимо, следеће логично питање је – а где да купимо плац да саградимо нову такву кућу? Тј. која је тачка у Младеновцу која је најудаљенија од прве следеће куће. Да бисмо урадили овакву анализу, морамо да користимо QGIS. Прво треба да направимо „grid“ тачака по Младеновцу (размак од 20m од тачке до тачке ће бити довољан за наше потребе прецизности), а када имамо изгенерисану мрежу, онда треба да извршимо исту операцију „Join attributes by nearest” (само сад треба да поредимо слој тачака са новонаправљене мреже са слојем зграда). Онда овакву мрежу треба да растеризујемо („Rasterize (vector to raster)”. Када то исцртамо добијемо нешто овако:

За одабир боја можете захвалити мојој 8-годишњој ћерци😀

Опет доминира део ка Дубони, део северно од Јагњила и део северно од Влашке. Пошто овакво цртање растер слоја преко OSM мапе не говори много, можемо над овим растером да урадимо операцију „Contour” и да добијемо линије исте удаљености од најближе куће. Тако нешто изгледа овако:

Зваћемо их изо-Јовањице – линије највеће удаљености за гајење марихуане што даље од непожељних очију

Ево још једна слика увеличана на ову зону са највећом удаљеношћу:

Скренеш лево код Велике Крсне и ту си😀

Као што се види, има чак један део где је удаљеност чак преко 1700m!

Све у свему, ови подаци непроцењиво обогаћују OSM мапу. Ако не рачунамо бесмислене анализе за тражење викендица😄, они имају широке примене, од оријентације планинара до докторских радова на тему локацијске процене штете земљотреса на основу броја и типа објеката (да, и то се ради на основу OSM података!). И зато треба да побољшавамо OSM мапу, зграду по зграду, општину по општину!

Следећа локација путујућег циркуса?

Као што смо рекли прошли пут, награда за оног ко уради највише је да бира следећу локацију😄. Да ли ће Милош да бира или ћемо да направимо неки пропорционални систем гласања ће одлучити Милош, али сад иде заслужена пауза. На пролеће можемо да бирамо следећу локацију, до тад – хвала свима на учествовању и искрен позив да се придружите овом путујућем циркусу у следећој авантури мапирања.

Једно мишљење на „Уцртавање зграда у Младеновцу готово“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *