Градске бициклистичке стазе

Домаћа OpenStreetMap заједница може да вам са поносом представи нови пројекат који се ослања на квалитетне податке из OpenStreetMap платформе – градске бициклистичке стазе.

Градске бициклистичке стазе су визуелизација свих бициклистичких стаза и бициклистичких трака у градовима у Србији! Сајт се ажурира дневно и за сада су подржани Београд, Нови Сад и Ниш, углавном зато што ова три града имају највише бици стаза. Радо ћемо додати нове градове ако затражите!

Поред осталих градова, отворени смо за све Ваше предлоге, сугестије, указивање на грешке у подацима и остало – најбоље је да се јавите на форуму, на тему резервисану за овај пројекат.

Надамо се да оваква карта може да повећа свест о томе колико бици стаза имамо, тј. немамо, и да помогне бициклистима да имају неки преглед где је могуће ићи бициклом, а где не. Такође, ове рупе које имамо у подацима данас (што недостајуће стазе, што недостајуће ознаке за подлогу и осветљеност) ће сада бити боље уочљивије, па ће бити лакше попунити их.

Поред прегледа бици стаза и бици трака, могуће је истицање (highlight) стаза по типу подлоге и по осветљености (у панелу са десне стране). Ово су наравно директно извучене вредности из „surface“ и „lit“ ознака из OpenStreetMap-а. Међу понуђеним опцијама је такође и „непознато“, тј. могуће је означити оне бици стазе које немају ове ознаке, па се то може искористити да се види где подаци фале.

У менију ћете наћи и „статистике“ – за сваки град су израчунате статистике укупне километраже, што по типу (стазе и траке), као и по подлози и осветљености.

Визуелизација, тј. сајт користи векторске карте као основну подлогу. Сајт треба да је употребљив и са десктоп и са мобилних уређаја.

Цео изворни кôд је доступан на нашој Gitlab групи. Кôд је извлачење података из Overpass инстанце и рачунање статистика, као и генерисање статичких HTML страна и јако је једноставан за испратити.

На крају – нема поенте давати слике како то изгледа овде на сајту, најбоље је да га посетите и уверите се сами.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *