Увоз кућних бројева – рекапитулација после 8 месеци

Као и прошли пут, пре навођења бројки, прво је ред да кажемо једно ВЕЛИКО ХВАЛА (али овог пута и მადლობა и спасибо) свим људима који раде на овом увозу адреса! Настављамо да кидамо!


Придружи се и ти уносу и поправци кућних бројева у Србији – иди на Упутство за увоз или погледај кратко видео упутство, проучи и почни да додајеш адресе у својој општини! Унели смо првих милион адреса, али нам је потребна помоћ да унесемо свих 2.5 милиона кућних бројева и направимо OSM најбољом мапом за адресе! Ако си нов/а или нешто није јасно, контактирај нас на форуму или на Телеграму.

У пар речи

Ако вас мрзи да читате све, ево укратко лепих вести. Пробили смо границу од милион унетих адреса. Прешли смо 40% уноса. Највећи градови су готови, као и неки мањи, а и придружили су нам се неки нови мапери. Тренд увоза је мање-више константан. Читајте даље за више детаља.

Комплетираност адреса по општинама

Статистика

Ово је други извештај који правим. Први смо имали после прва 4 месеца, а да бисмо одржали традицију, ред је да се јавимо опет после друга 4 месеца, да рекапитулирамо ситуацију и да видимо шта је следеће. Од када смо почели да уносимо адресе почетком априла 2023. године, имали смо 2.428.000 адреса да спојимо са РГЗ регистром. После 4 месеца спојили смо 575.000 адреса. Сад, ево после 8 месеци, спојено је чак 1.005.868 адреса. У OpenStreetMap-ама имамо сад 1.045.031 укупно унетих адреса! Увезли смо укупно 41.3% адреса из РГЗ регистра до сад. Мало јесмо успорили у односу на прва 4 месеца. Да не знам боље, рекао бих да је то све нормално и да је наступила засићеност, али мислим да то није разлог. Прво, у прва 4 месеца смо имали „лаких поена” јер је било доста да се уносе аутоматизовано (исте адресе, само се дода „ref:RS:kucni_broj” таг). Друго, у ова 4 месеца смо се фокусирали на градове који су доста тешки за унос јер су зграде већ уцртане! Ја бих чак ишао корак даље и рекао да се у ова 4 месеца радило више и теже него у прва 4 месеца.

Статистика кроз месеце би изгледала некако овако:

OSM адресаПовезаних адреса
01.04.2506230
01.05.418615218304
01.06.491492291585
01.07.582766455700
01.08.649693574764
01.09.738850670586
01.10.837761786469
01.11.939002892730
01.12.10450311005868

Ohsome статистика није баш потпуна у тренутку писања овог текста, али је имамо до 25. новембра. Када се гледа број „ref:RS:kucni_broj” тагова кроз време, види се да настављамо скоро истим темпом и да је успорење једва видљиво кроз ове дужи (тамнијом бојом) које сам извукао на слици!

Ако наставимо овако, за 12 месеци од почетка уноса ћемо бити на 62%, али постоји велика шанса да ће сад унос да иде брже јер, као што рекох, највећи градови су покривени и сад иде све брже када треба уносити мања насеља и села.

Интересантна чињеница је и да је увоз адреса у Словенији (од које је овај пројекат „украо” почетни дизајн сајта) на 46% (са 560.000 адреса), а мислим да Словенци ово уносе већ 2-3 године. Ми ћемо бити на 46% и престићи Словенце (са наших 2.5 милиона адреса) до краја 2023. године, тј. за 9 месеци уноса😀. Јасно је да је поређење можда непотребно, али нема ништа против здраве конкуренције, било би лепо и да се Словенци активирају на свом уносу кад прочитају овакве статистике😀!

Мапери

У претходној рекапитулацији сам позвао људе да се прикључе и то је уродило плодом. Чини се да је број људи повећан, има више различитих људи који увозе, а добили смо и 3 нова мапера који су вредни помена – девојку која је унела цео Аранђеловац, Ивањицу и Шабац, момка из Грузије који хара по Војводини, као и момка из Русије који иде по центру Београда и поправља ствари које нисмо ни знали да нису исправне😀. Наравно, нису ово троје све урадили, има ту још доста других који раде и много више, али ми је глупо да набрајам сад сваког појединачно – ви знате ко сте😀. Док смо у прва 4 месеца имали око 3-6 активних мапера дневно, сад њихов број не прелази никад испод 5, тј. као што се види на графику испод – буде нас по 5-8 дневно.

Области

Прошли пут смо рекли да би било добро да се фокусирамо на недовршене градове са преко 10.000 адреса (да подсетим – Суботицу, Нови Пазар, Врање, Ваљево, Шабац, Лесковац, Сомбор, Крушевац, Вршац, Пирот, Сремску Митровицу и Зајечар). Могу рећи да је овај циљ успешно испуњен – сва насеља преко 10.000 адреса су добро покривена! Поред тога, радило се на много других места. Прошли пут сам поменуо да су у Нишу биле урађене Медијала и Палилула, а да друге 2 општине – Црвени Крст и Пантелеј фале, али и оне су сада урађене! Може се рећи и званично да је Ниш – готов. Крагујевац није завршен само као град, него и сва насеља у општини. Исто важи и за целу општину Панчево (било 44%, сад је 100% цела општина), као и целе општине Књажевац, Бачка Паланка, Врњачка Бања, Чајетина (Златибор је био урађен, а сада и остатак општине), Оџаци, Трстеник, Прибој, Ириг, Бач, Голубац (била је варошица и пар села на 77%, сад је све 100%). У Ужицу су сва насеља била урађена осим самог града, а град се поправио са 40% на 75% и лепо напредује. Од осталих варошица које су 100% готове, ту су Инђија (и још пар насеља је готово, ту су и Чортановци), Александровац цео (и још пар насеља), Владимировци (и још пар насеља), Темерин, Србобран, Нови Кнежевац, Бечеј, Рума, као и већ поменути Аранђеловац, Ивањица и Параћин. У Бачкој Тополи је урађено доста насеља, али не и сам град. Сурчин исто има сва насеља 100% урађена осим… Сурчина. Прокупље се померило са 0% и сад је на 25%. Иако знам да је јако сувопарно овако набрајати и рекао сам себи да то нема смисла и да то неће нико читати – просто не могу, а да не поменем сва ова места и све те дивне људе који су на овоме радили. Стварно свака част свима!

Будућност

Прошли пут је акценат био да урадимо сва насеља преко 10.000 адреса и то смо испунили. Сад би могли да кажемо да радимо насеља преко 5.000 адреса, али ту сад долазимо све више и више до малих бројки. И ту је сад питање да ли треба радити нпр. Врбас који има 6.000 адреса и 0% комплетираности или радити Земун који има 27.000 адреса, али фали му 9.000 адреса јер је на 65%? Не верујем да има тачног одговора, али је извештај у међувремену напредовао и сад можете да видите списак свих насеља одједном (без хијерархије по општинама)! То значи да можете да сортирате по проценту конфлације, или по броју РГЗ адреса или, што мислим да треба сад да нам буде циљ – по проценту „непронађених” адреса (последња колона). Ако бисмо тако гледали и ако бисмо рекли да нам је циљ да немамо ниједно насеље да му фали више од 5.000 адреса, онда треба да се фокусирамо на следећа насеља: Земун, Јагодина, Смедеревска Паланка, Ћуприја, Велика Плана, Неготин, Горњи Милановац, Лазаревац, Врбас, Прокупље, Апатин, Бачка Топола, Кула, Рипањ (општина Вождовац), Барајево, Власотинце, Вождовац и Звездара. Наравно, ово је само препорука, свако може да ради шта хоће (као и до сад, кад се види шта је све рађено!), али мени је лакше да се држим овако неког плана.

Следећи извештај иде на годишњицу, почетком априла. До тад се надам да имамо 60% и да нам понестаје идеја шта велико да мапирамо јер су остала само мала насеља😀. Такође – да до краја 2023. престигнемо Словенце😀. Хвала свима још једном!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *