iD едитор преведен 100% на српски

После малог дужег застоја, изашла је нова верзија iD едитора – 2.20. Ова верзија је посебна по две ствари – једна је да је то прва верзија коју је на свет донео нови одржаваоц iD едитора – Мартин Раифер. Друга, битнија за нас, је вест да ова верзија носи 100% преведеност овог едитора на српски!

Да будемо прецизнији, „core” део iD едитора је преведен 100%, као што се види на овој слици:

То значи да ће интерфејс сада бити скроз на српском, тј. бар ако Вам је подешен српски. Да бисте активирали овакав превод, морате отићи на Ваше поставке овде и поставити их на нпр. „sr en-US en”. Коришћени превод је „модерни” српски (конкретније, file je „фајл”, а не „датотека”, map je „мапа”, а не „карта” и сл.). Ево пар слика из новог едитора:

Шта даље?

Ако погледате опет прву слику са статистикама, видећете да није баш све преведено. Највећи преостали посао је превести „presets” део. Наиме, ту се налазе преводи свих обележја („features”) и без њих, овакав едитор није практичан за коришћење за нас. Зашто? Зато што, када додате нови објекат на мапу, треба са леве стране да претражите обележја да бисте му дали сврху. Без преведних свих обележја, ово значи да не можете да откуцате само „билборд” или „bilbord” и да га нађете. Морате да пребацујете тастатуру на US (ако користите нашу) и да куцате „billboard”. Ако бисмо пак превели билборд само као „билборд”, онда морате да пребацујете на ћириличну тастатуру да откуцате то, уместо „bilbord”. Или шта ако тражите „огласна табла”. Решење које је iD едитор осмислио за ове проблеме (можда неидеално – Пеђа предлаже да iD интерно треба да ради транслитерализацију и да не оптерећава преводиоце са овим) је да преводиоци сами смисле све могуће преводе (поред главног) за неко обележје и одвоје их зарезима. У нашем случају, ваљало би да све преводе имамо и на ћирилици и на латиници, и на ошишаној латиници и на енглеском, да олакшамо тражење обележја свима! Конкретно, овај пример би требало превести као:

Фора је да оваквих пресета има баш пуно и ово ће бити велики посао у наредном периоду, да се они доведу у задовољавајуће стање. Свака помоћ је добродошла!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *