Почео увоз адресног регистра

Придружи се у уносу и поправци кућних бројева у Србији – иди на Упутство за увоз или погледај кратко видео упутство, проучи и почни да додајеш адресе у својој општини! Унели смо 240.000 адреса, али нам је потребна помоћ да унесемо свих 2.5 милиона кућних бројева и направимо OSM најбољом мапом за адресе! Ако си нов/а или нешто није јасно, контактирај нас на форуму или на Телеграму.


Припрема

Прошлог децембра је држава Србија отворила приступ адресном регистру што значи да сада свако има приступ свим адресама, улицама и кућним бројевима на територији Србије, укључујући и њихове локације и геометрије! У питању је 2.428.000 кућних бројева, док је у OSM-у било унето „само“ око 200.000 кућних бројева. Београд и центри већих градова су урађени веома квалитетно, али је остатак Србије био у прилично катастрофалном стању. Овај адресни регистар ће нам помоћи и да изједначимо Београд са осталим местима у Србији по квалитету адреса.

Нисмо били лењи, започели смо дискусију како да унесемо ове адресе и постигли договор о шеми таговања. Такође смо приметили да су улице у адресном регистру написане „ВЕЛИКИМ СЛОВИМА“, па се заједница скупила, прошла кроз свих 30.000 различитих имена улица у Србији и исправила их – да велика и мала слова буду правилно написана (граматички и правописно). Такође смо направили растер tile сервер који приказује сличице из адресног регистра који може да се користи као додатна транспарентна подлога и помоћ приликом уноса. Питали смо и на import mailing листи и није било замерки, тако да је унос могао да почне.

Софтвер

У паралели смо правили софтвер који треба да помогне приликом увоза. То је сајт на адреси:

https://openstreetmap.rs/download/ar

који сваки дан избаци извештај о томе који проценат кућних бројева је унет, који нам је напредак, које општине нису урађене. Уз помоћ сајта може да се уносе адресе преко JOSM апликације, тако што се скине и провери по 100 адреса одједном. Детаље како се ово ради можете погледати на Упутству, а припремили смо и кратак видео (али ипак прочитајте и упутство). На сајту можете видети и неке друге провере, као што су прецизност увезених адреса, да ли имамо дупликата, које све адресе су у OSM-у, а нема их у адресном регистру…

Тренутно стање

У OSM-у је било око 250.000 адреса када смо почели око 1. априла. Тренутно (10. маја) их има 440.000, а од тога новододатих или повезаних са адресним регистром их је око 240.000. Шта је рађено, где је рађено и ко ради може да се види овде. Урадили смо око 10% адреса, али смо успорили и потребна нам је помоћ да бисмо покрили целу Србију што пре! Најлогичније је да свако ради своју општину коју, ем најбоље зна, ем има највише користи да среди. Укључи се и ти у увоз, не захтева много времена, а једном кад су подаци унети, увек ћемо их имати ажурне!

На крају и да покажемо, овако ће мапа да изгледа када унесемо све адресе уколико нису уцртане зграде:

(клик за већу верзију)

а овако када имамо уцртане и зграде и адресе:

(клик за већу верзију)

Једно мишљење на „Почео увоз адресног регистра“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *