Мапирање Кикинде готово!

Као што смо причали раније, у Кикинди се десио мапатон на којем је учествовао приличан број људи, а најбољи исход овог мапатона је да су све згради у Кикинди успешно мапиране!

Пре него што се мапатон десио, на форуму смо се скупили да гласамо који град би требало следећи да мапирамо. Пар градова је било у игри (Сомбор, Кикинда, Јагодина…) и чекали смо крај септембра да видимо ко ће да победи. Међутим, Марко из Пионир слободне школе је успео да организује мапатон унутар своје школе и звао нас је да се придружимо. Ово се испоставило као прави погодак јер је ово било добра каписла да се мапирање Кикинде „отргне контроли” и настави да живи својим током, не марећи много за наша гласања.

На мапатону који се десио 17. септембра је учествовало око 10-так људи, највише средњошколаца из Пионир слободне школе који су нас пријатно угостили. Одржали смо пар предавања, мало о основама OpenStreetMap-а, мало о томе како мапирати зграде помоћу JOSM алата, па смо се бацили на мапирање Кикинде. Људи су били доста „брзи” и ефикасни и већ тог првог дана је мапирано око 10% Кикинде. Ево неких слика са самог догађаја:

Оно што је најбоље је да се није стало ту, већ су сви наставили да мапирају и мапирају и мапирају. Деловало је да нема потребе да се одабира град за мапирање на форуму када је ово већ имало добар моментум. До 21. октобра (дакле, мало више од месец дана) били смо готови са целом општином Кикиндом (не само градским језгром)! За то време је додато преко 18.000 зграда у Кикинди на којима је радило 15 учесника – бројеви су импресивни. Кикинда је од празног града постала пуна зграда и кућа, а ево и упоредног приказа (мада треба да кликните на слику и зумирате да видите све детаље):

Сада циркус иде даље. Који ће град бити следећи је сад тешко закључити јер нас је Кикинда избацила из колосека😊. Било би логично да следећа буде Јагодина јер је на гласању била друга, али видећемо на новом форуму!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *