Учитавање OpenStreetMap мапе Србије у OruxMaps

OruxMaps је популаран (бесплатан) програм за Андроид намењен навигацији. Он има могућност да учитава мапе са разноврсних сервиса па тако може да учита и OpenStreetMap.

Ако користите овај програм, и желите да у њега учитате нашу мапу прилагођену за српски језик (https://openstreetmap.rs/map/) ово ће вам помоћи.

Преузмите датотеку onlinemapsources.xml и снимите је на ваш Андроид уређај у директоријум \oruxmaps\mapfiles\customonlinemaps.

Ако у овом директоријуму већ имате датотеку  onlinemapsources.xml онда немојте да ово снимите преко ње јер ћете изгубити друге мапе које су ту већ уписане. Уместо тога сачувајте ову датотеку опд другим иемном па ручно, текст едитором, пребаците дефинције мапа у постојећу датотеку.

Након тога покрените OruxMaps, покрените опцију за одабир мапе, отворите Online листу мапа и кликните на дугме за освежавање листе.

Након тога ће се у групи LAYERS/WORLD појавити две нове мапе: OpenStreetMap Serbia Cyrillic i OpenStreetMap Serbia Latin.

Те две мапе сада можете користити као подлогу у овом програму.

У чему је посебност ове наше мапе? Исправно приказује називе на српском језику (ћирилицом и латиницом, укључујући и исписе искошеним словима) на простору где се наш језик употребљава. Такође има исправно приказане границе Републике Србије које укључују и Аутономну покрајину Косово и Метохија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *