MappingSerbia šabloni za označavanje objekata na mapi

Pre nego što se upustite u ucrtavanje na OSM kartu, a naročito u menjanje već ucrtanog, dobro proverite podatke sa kojima radite. Crtanje karte je ozbiljan posao kome treba da pristupite maksimalno odgovorno. Nemojte unositi podatke za koje niste sigurni da su tačni i nemojte ih unositi na način koji nije u skladu sa pravilima i običajima koji se već primenjuju.

Manja je šteta da ne ucrtate nešto na mapu nego ako to ucrtate pogrešno.

Objekti na OSM karti se označavaju prema definisanim osobinama karata. Ove osobine su raznovrsne i kompleksne tako da umeju da budu zbunjujuće za manje iskusne, ali i da dovedu do toga da isti objekti na različitim delovima karte budu različito označeni.

MappingSerbia lista predstavlja skup karakterističnih objekata na teritoriji Srbije, koji su predmet crtanja OSM karte Srbije, sa predloženim standardizovanim načinima obeležavanja. To će obezbediti jednoobrazno označavanje objekata na karti Srbije.

Listu možete pogledati na https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Serbia/Mapping_Serbia

Možete preuzeti i JOSM MappingSerbia Preset koji sadrži šablone za označavanje objekata. Snimite datoteku na računar i u JOSM ga uključite u Active Presets u opciji Preferences > Map Settings > TaggingPresets.

Ako niste sigurni, pogledajte na karti kako su drugi ucrtavali iste ili slične objekte i pitajte na forumu: http://forum.openstreetmap.org/viewforum.php?id=62

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *