Obeležavanje naziva ulica i povezivanje sa Adresnim registrom

Jedna od značajnih primena digitalnih mapa je da posluže kao mape gradova i naselja a naročito za potrebe navigacije. Dobro obeležene ulice su za to neophodne. Republički geodetski zavod je objavio zvanični Adresni registar Republike Srbije pod licencom otvorenih podataka tako da možemo da te podatke povežemo u OSM bazu.

Ulice su deo saobraćajne mreže pa se obeležavaju svojstvom (OSM tag) highway=*. Ovo svojstvo, razumljivo ima mnogo mogućih vrednosti kojima se sada nećemo baviti. Naša tema je upisivanje naziva ulica i povezivanje sa Adresnim registrom pa ćemo u ovom uputstvu objasniti kako se to radi. Nastavite sa čitanjem Obeležavanje naziva ulica i povezivanje sa Adresnim registrom

Unos nepokretnih kulturnih dobara na mapu Srbije

Za evidenciju i staranje o nepokretnim kulturnim dobrima Republike Srbije nadležan je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.

On je objavio liste nepokretnih kulturnih dobara sa dodeljenim identifikacionim oznakama. Prilikom unosa ovih objekata na OpenStreetMap mapu Srbije treba uneti i te oznake, kako bi se omogućio lak prikaz i povezivanje podataka sa drugim izvorima. Nastavite sa čitanjem Unos nepokretnih kulturnih dobara na mapu Srbije

GSP-ovih veličanstvenih 5

Sada kada je uvoz svih stanica u Beogradu gotov, o čemu smo već pričali, red je da uradimo i neku malu analizu tih linija u Beogradu. Sigurno znate one glupe sajtove po netu koje imaju članke tipa „Top 10 destinacija“, „Top 10 najboljih slušalica“ i sl. Po ugledu na njih, predstavljamo Vam top 5 linija u Beogradu po različitim kriterijumima:) Za svaki od kriterijuma smo sakrili odgovore, jer Vam možda bude zanimljivo da pogađate sve ovo!

Svi odgovori imaju vezu na openstreetmap.org sajt, da možete i sami da nastavite da istražujete! Za odgovore koji imaju smisla za oba smera, dat je link samo ka jednom smeru (a drugi smer nije ni razmatran u top 5). Nastavite sa čitanjem GSP-ovih veličanstvenih 5

Završen uvoz linija javnog prevoza u Beogradu

Prikaz linije 16 u stilu metro linije

Prvi otvoreni GTFS (specifikacija svih linija gradskog prevoza) Beograda smo mogli da dobijemo negde u junu 2020. godine, i to zahvaljujući projektu UNDP-a „Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti“ i Andreji Gluščević koja je kao ekspert radila sa 6 lokalnih samouprava na otvaranju podataka o javnom prevozu. GTFS podatke možete da vidite ovde na data.gov.rs sajtu (gde se nalaze i ostali otvoreni podaci). !Međutim, ta vest je tada prošla donekle nezapaženo i nije bilo ni vremena ni ljudi da se pozabave ovim. Tu negde oko novembra počinje ozbiljniji rad na uvozu svih linija GSP-a i pre kraja januara, posle 2-3 meseca svakodnevnog rada, možemo da „proglasimo pobedu“ – sve rute i sve stanice svih linija javnog prevoza su 100% tačne u OpenStreetMap-ama, do poslednje stanice! Više detalja možete naći na glavnoj temi na forumu.

Nastavite sa čitanjem Završen uvoz linija javnog prevoza u Beogradu

Srbija na openstreetmap.community

Od danas se, kao srpska zajednica,  nalazimo na sajtu https://openstreetmap.community/. Ovaj sajt pokušava da skupi resurse svih lokalnih zajednica i da ih prikaže na jednom mestu. Mi smo bili jedni od retkih zemalja u Evropi bez pomena ovde. Posle brzog PR-a gde smo probali da skupimo sve što imamo po Srbiji (a ima dosta – mejling lista, forum, Facebook strana, Telegram platforma…), od danas se nalazimo na ovom sajtu!

Apple mape počele da koriste OSM

Od početka decembra 2020. godine Apple mape su zamenile dosadašnjeg TomTom provajdera za područje Srbije i umesto njih stavile OpenStreetMap, i kao podlogu i za rutiranje. Ovo je rezultat rada Microsoft Serbia tima o čijem dosadašnjem višegodišnjem radu možete pročitati na Mapillary blogu ovde, pri čemu je Apple primetio ovo i zamenio svog provajdera za Srbiju. Rezultat ovoga treba da bude poboljšana pretraga (naročito adresa), rutiranje i pregled mape. Ako i imate problema, sada ih je bar lako rešiti – možete sami da ih popravite. direktno u OpenStreetMap-ama:) Ovo je prilika da, ukoliko imate iPhone telefon i do sada ste koristili Google mape, da date (ponovo) šansu Apple mapama.

Nastavite sa čitanjem Apple mape počele da koriste OSM

Kartografisanje administrativnih granica na mapi Srbije

Administrativne granice u Srbiji se obeležavaju relacijama koje sadrže linije granica i popunjavanjem svojstva

admin_level

Moguće vrednosti svojstva su:

Nastavite sa čitanjem Kartografisanje administrativnih granica na mapi Srbije

Inicijativa za mapiranje kamera za video nadzor na javnim mestima

U javnosti je u poslednje vreme porasla zabrinutost zbog postavljanja velikog broja kamera za video nadzor, a naročito otkako su na javnim mestima postavljene i kamera sa mogućnostima prepoznavanja lica osoba i registarskih tablica na automobilima.

Nastavite sa čitanjem Inicijativa za mapiranje kamera za video nadzor na javnim mestima

Slobodna mapa geografskih podataka celog sveta